20 Haziran 2007 Çarşamba

bindokuzyüzyetmişdokuz - 2

gençtik.güzeldik.beyoğlunda gezmezdik.devrim yapmalıydık. yaptık mı? yapamadan olgunlaştık. aslında hiç olgunlaşmasaydık diyesim geliyor. konumuz. olgunluğa geçiş sırasında yaşananlarla sınırlı değil. tek yenemediğimiz.belkide hiç yenemeyeceğimiz "zaman" bağımlı mı bağımsız mı? belli değil. ama bizim bağımlı olduğumuz kesin. geçiş sancılı. etraf insan dolu ama dost? sadece kendimiz. o dönem öyleydi en azından. şimdilerde öyle mi? belirsiz. her yönden gelen bilgi ile kendi isteklerimiz sürekli çatışma halinde. iç dünya şekillenirken, kör topal ilerleme. iş.eş.çocuk.herşey birbirine karışıyor. hangi birine vakit var-yok. öncelik belirleme çabası hep güt'mekten şiddetle zevk alan abiler tarafından engellenmekte. durum. naif. derken kendini bir çukurda buluyor dünün genci. şimdinin olgunu. birde bunun olgun ötesi varki. hepten karışık. oraya sonra geleceğim. çukur çok derin değil. kendi kazmış, birileride yardım etmiş içine düşmesine. anlıyor. sonunda.
böyle mi olmalıydı? tabiki hayır. düzgün ne var? düz dediğimiz nedir?
işte tam burada dağılıyor olgun olan gencimiz. isyan.öfke.yanlızlık. oysa etrafta ne çok insan var. tanıdık binbir yüz. bini bin parça sanki. en kötüsü tanımadığını anladığında geliyor yüzleri. acı.dili yakan biber gibi değil. beyninde. bindokuzyüzseksendokuzda buluyor kendini istemeden.
oysa ne hayalleri var. şimdi olanı anlamıyor. belkide anlamak istemiyor. kendini kurtarmak amacı. ne güzel. oysa kurtaracak kimse kalmamış. anlamak istemiyor.
evliliğim-yaşamım-ilişkilerim sallanıyor diye düşünüyor.oysa sallanan kendisi. sıkıştırılmış.açılmayı bekleyen bin sorunla karşı karşıya.açıyor.kilidi yok zeten.ortalığa saçılıyor.kimin umurunda? onun.
ne yapmalı? şaşkın. eee ne var bunda. herkesin başına gelebilir. yok öyle değil. dedik ya gençtik.güzeldik.beyoğlunda gezmezdik.gençliğinin adı var. olgun olmuş artık. sorunları var. gevelemiyor. ama sürekli kendini sorguluyor. acaba gerçekten öylemi? sorgu? zaten bildik bir şey.
hükümet.devlet.asker.abiler.çevre.aile.arkadaş var soran-eden-abartan-küfreden. eh bi eksik bi fazla. ne değişir.
kendini de ekliyor listeye. olgun-gencimizi de çileden çıkartan da son ekleme oluyor.
burada bir ara daha vereyim.
hep aklımı kemirip durmuştur. acaba zaman içinde geriye gidebilsek. ne olur? ne yapabiliriz. sürekli yap-boz gibi yaşamımızı değiştirirmiydik acaba? eğlencesi nerede bunun? pek bir işe yarayacağını düşünmüyorum. ama kendimi böyle olsa ne olurdu demekten geri alamıyorum. ısmarlama bir hayat. belki. keyifli mi? kimbilir. belki keyifli olabilir. neyse. bunu düşününce hemen
yıllar öncesine kayıveriyor aklım. bir parti sekreteri vardı. komikti, insanın ne giyeceğine bile karar verebilecek kadar işi ileriye götürüp insanları çileden çıkartmakla meşguldü. yüzüm buruştu aklıma gelince. sanırım kendimizin birşeylere müsade etmesi ile başlıyor herşey. kim böyle birşeye müsade etmiş diye biraz diklenince hemmen partiden uzaklaştırılmıştım. ne kayıp. anladım ki kendi gibi olan ve söz dinleyen insanlara ihtiyacı var partinin. doğru. disiplin şart. benim gibi biri partiye biraz lüzumsuz. ne gerek var düşünüp ayrık fikir üretmeye. hem benim haddime mi kimin kime yetki verdiği. bakın terbiyesize. çok ayıp. parti, kendine sadık ve sağlam üyeleri ister. çok doğru. belki. tartışılır mı? kimbilir. kayıp. kendim de kendime bakarak yaramaz biri olduğunu haykırdım geceleyin bir tren istasyonu geçidinin altında.
Biraz düşününce.insanın insana yaptığı bir şey yok ortada aslında herkes kendine yapmakta. ne yapıyorsa artık. fırsat bekleyen çok. kendini birazcık aşağıladın mı. hapı yutuyorsun. kötülük kendi içimizde demiş yunanlı bir filozof. bunu söylerken yüz ifadesini merak etmişimdir. her halde büyük bir edayla söylemiştir. sakin ve sessizce bu lafı etmişse üzüntümden kahrolabilirim.
hep gelip bu düşünceye takılıyorum, kötülük nedir, kim icat etmiştir, neye göre kötüdür. niye kötüdür. niçin kötüdür. biri çıkıp bu kötüdür dediği için mi kötü olmuştur. gırgır bir şey. her şeye şu soru ekini takabilirsin neden, niçin ve nasıl. sonra gelsin düşünceler. yaşıyorsan eğer, gerçekten yaşıyorsan ve bu soru eklerini takıyorsan kelimelerin sonuna, ya paranoyak olursun ya da ermiş. seçim sizin-bizim-benim-onun-hepimizin..
devam edeceğim....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder