23 Temmuz 2013 Salı

Photoshop - Piksel boyutları ve basılan görüntü çözünürlüğü

Piksel boyutları bir görüntünün genişlik ve yüksekliğinin toplam piksel sayısını ölçer. Çözünürlük, bitmap görüntüsündeki en ince ayrıntıdır ve inç başına piksel cinsinden (ppi) ölçülür. İnç başına ne kadar çok piksel varsa, çözünürlük o kadar yüksek olur. Genel olarak daha yüksek çözünürlüğü olan bir görüntü daha iyi basılı görüntü kalitesi sağlar.


72 ppi ve 300 ppi değerinde aynı görüntü; iç metin yakınlaştırma oranı %200
Görüntü yeniden örneklenmedikçe (bkz. Yeniden Örnekleme), görüntü verisi miktarı yazdırma boyutlarını veya çözünürlüğü değiştirdiğinizde aynı kalır. Örneğin, bir dosyanın çözünürlüğünü değiştirirseniz, genişliği ve boyu da aynı görüntü verisi miktarını koruyacak şekilde değişir.
Photoshop'ta Görüntü Boyutu iletişim kutusunda görüntü boyutuyla çözünürlük arasındaki ilişkiyi görebilirsiniz (Görüntü > Görüntü Boyutu'nu seçin). Fotoğrafınızdaki görüntü verisi miktarını değiştirmek istemiyorsanız, Görüntüyü Yeniden Örnekle seçimini kaldırın. Daha sonra genişliği, yüksekliği veya çözünürlüğü değiştirin. Bir değeri değiştirdiğinizde diğer iki değer de buna bağlı olarak değişir. Görüntüyü Yeniden Örnekle seçeneği belirlenmiş durumdayken görüntünün çözünürlüğünü, genişliğini ve yüksekliğini yazdırma veya ekran ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde değiştirebilirsiniz.


Piksel boyutları, belgenin (çıktı) boyutunun çözünürlük çarpımına eşittir.
A.
Orijinal boyutlar ve çözünürlük
B.
Piksel boyutlarını değiştirmeden çözünürlüğü azaltma (yeniden örnekleme yok)
C.
Belge boyutuyla aynı ölçüde çözünürlüğü azaltma piksel boyutlarını azaltır (yeniden örnekleme).

Geçerli görüntü boyutunu hızlı bir şekilde görüntüleme

Belgenin geçerli görüntü boyutunu hızlıca görüntülemek istiyorsanız, belge penceresinin altındaki bilgi kutusunu kullanın.